Onderzoek: Ontmasker zelf de mol met Bayesiaanse Statistiek

Als deze pagina leest, heb je al gelezen dat ik de Nederlandse mol van 2022, Everon, met Bayesiaanse Statistiek heb ontmaskerd. Zo niet, lees dat dan eerst op deze pagina.

Om erachter te komen hoe goed mijn model echt werkt, heb ik meer data nodig. En daar kan jij bij helpen. Op deze pagina lees je hoe je bij mij data kan aanleveren van een ander seizoen, zodat ik dat seizoen op eenzelfde manier kan analyseren. Eventuele andere seizoenen die geanalyseerd zijn vind je hier ook terug.

Data Aanleveren in een MollenMatrix

Je kan je informatie aanleveren in een Excel bestand. Deze moet één sheet hebben met daarin de informatie van een aflevering. Hieronder zie je een screenshot van de structuur, ingevuld voor seizoen 2022:

WIDM model input data sheet

Zoals je hier ziet bevat de data twee type kolommen:

Let nog een keer op: als je al weet wie de mol is, is het extra moeilijk om verdeling per opdracht neutraal in te vullen. Probeer hier goed op te letten!

Nu de data klaar is, laat ik je zien hoe ik dit visualiseer.

Molkans Visualisatie

Hieronder zie je ontwikkeling van de molkans. De data die ik hiervoor gebruik is de data die je hierboven in de afbeelding terugziet. Deze zet ik om naar molkansen per kandidaat per aflevering en visualiseer ik met code (Python). Het resultaat:

Ontwikkeling van de molkans

In deze afbeelding zie je verticaal alle deelnemers en horizontaal de afleveringen. Is de molkans van een deelnemer gelijk aan de grootste molkans van die aflevering? Dan wordt het bolletje groen. Zo niet, dan is het bolletje donkergrijs. Je ziet hier duidelijk terug dat Everon vanaf aflevering drie de grootste molkans had, en dat ook zo is gebleven.

Lever je eigen MollenMatrix aan

Je kan helpen bij het onderzoek naar mijn model. Hoe meer seizoenen we analyseren, hoe meer we weten over de werking van het model. Onderzoek alleen, of samen met mede molloten, een seizoen en vul de MollenMatrix in. De oude Nederlandse seizoenen zijn eenvoudig per opdracht terug te kijken. Of dat ook geldt voor de Belgische, weet ik niet.

Download hier ter voorbeeld de Excel van seizoen 2022 (NL). Heb je je data klaar? Mail me dan met je data door @outlook.com achter erik.driessen te plakken. Dan draai ik de analyse voor je uit.

Voor een overzicht van reeds geanalyseerde seizoenen kijk je hieronder.

Voorgaande seizoenen

De volgende seizoenen zijn reeds geanalyseerd: NL2022, NL2021.

NL2022

Resultaten WIDM 2022 NL

NL2021

Resultaten WIDM 2021 NL